A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1933

Leírás

Ésik István törzsökös református család sarjaként 1933. április 25-én született a Tornai-karsztvidék déli peremén fekvő Borsod megyei Martonyiban. Egész életét e településen, bányászként élte le (a rudabányai, az jukóbányasi és az ormosbányai bányákban dolgozott). A martonyi „mesekirály” mesemondói repertoárját még gyerekkorában, szülőfalujában szerezte meg, azonban nem vált aktív mesemondóvá, csupán családi körben és a katonaságnál, valamint öregkorában a kórházi gyógykezelések alkalmával tűnt ki ebbéli képességével. Néprajzi felfedezése a harmadik évezred első éveire tehető. Mesemondói repertoárját, amely felöleli a műfaj teljes horizontját, sőt mondákat és adomákat is tartalmaz, mára önálló kötet örökíti meg.Ésik István törzsökös református család sarjaként 1933. április 25-én született a Tornai-karsztvidék déli peremén fekvő Borsod megyei Martonyiban. Egész életét e településen, bányászként élte le (a rudabányai, az jukóbányasi és az ormosbányai bányákban dolgozott). A martonyi „mesekirály” mesemondói repertoárját még gyerekkorában, szülőfalujában szerezte meg, azonban nem vált aktív mesemondóvá, csupán családi körben és a katonaságnál, valamint öregkorában a kórházi gyógykezelések alkalmával tűnt ki ebbéli képességével. Néprajzi felfedezése a harmadik évezred első éveire tehető. Mesemondói repertoárját, amely felöleli a műfaj teljes horizontját, sőt mondákat és adomákat is tartalmaz, mára önálló kötet örökíti meg.Mint mesemondó 2006-ban nyerte el a Népművészet Mestere címet.

Források

Magyar Zoltán: Ésik István meséi. Martonyi mesék, mondák és tréfás elbeszélések Martonyiból. Perkupa, 2005. Galyasági Településszövetség.
Magyar Zoltán: Ésik István meséi. Martonyi mesék, mondák és tréfás elbeszélések Martonyiból. Perkupa, 2005. Galyasági Településszövetség.

Tari János–Magyar Zoltán: A borsodi mesekirály (Élő népi értékek – mesemondók 2.) –portréfilm, 2004 (30’) Duna Televízió.