A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport: ,
Műfaj: ,
Születési év: 1932

Leírás

Fodor János 1932-ben született a Kolozs megyei Visában. Feleségével Fodor Erzsébettel az erdélyi Mezőség egyik hagyományőrző falujában, Visában (Kolozs megye) élnek. Mindketten magas fokon képviselik lakóhelyük régies tánc- és énekkultúráját.
Táncrepertoárjuk felöleli a helyi hagyományos és polgári párostáncok mindegyikét, Külön érdekesség az összehangolt, szinte végletekig kicsiszolt táncstílusuk. Fodor János ezen kívül a területen már szinte kihalt lassú legényeseket is ismeri.
Fodor Jánost és feleségét Erzsébetet a magyar néptánckutatás az 1960-as évek elejétől ismeri. 1964-ben készült táncukról az első némafilm. Az 1980-as évektől, illetve a határok megnyílásától kezdve egyre több kutató és táncos érdeklődött tánc- és énektudásuk iránt. A velük készített felvételek már közel száz táncfolyamatot tartalmaznak, ezen kívül több száz népdalt is sikerült a segítségükkel rögzíteni. Ezeket a felvételeket az MTA BTK  Zenetudományi Intézete, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke és még számos táncegyüttesi és magángyűjtemény őrzi.

2014-ben kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Források

Dokumentumok az MTA-BTK Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumában:
Kézirattár: Akt. 1483, 1484, 1485, 1647