A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj: ,
Születési év: 1936
Halálozási év: 2015

Leírás

Szántó Ferenc 1936-ban született az erdélyi Magyarbecén egy földműves paraszti családban. Az otthoni gazdaság vezetése mellett 18 évig juhászként a kollektív ideje alatt.
Az ének és a zene szeretete a családban az élet természetes velejárója volt, Szántó Ferenc szülei is jó énekesek voltak. 12 évesen hegedülni és furulyázni tanult, aztán 2 testvérével egy családi zenekart alapítottak. A hegedülést Kulcsár Ferenc magyarbecei embertől, a furulyázást Mojla István, cigányprímástól tanulta. A „Szántó együttes” a falu megbecsülését is kivívta, így gyakran hívták a környéken bálokba, konfirmálásokba, lakodalmakba zenélni. Hatalmas zenei repertoárral rendelkezik, maximálisan kiszolgálja a mulatni, táncolni vágyó közönséget. Számos népzenegyűjtő kereste fel Szántó Ferencet, így gazdag a zenei repertoárja jól dokumentált.
Szántó Ferenc ének-furulya-hegedű tudását összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy zeneesztétikailag, technikailag a furulya áll első helyen. Egyedülálló módon képviseli a vidék gazdagon díszített, hagyományos zenei világát.

A Népművészet Mestere díjat 2015-ben kapta meg.