A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj: , ,
Születési év: 1952

Leírás

Nesó Sándor 1952-ben született a Veszprém megyei Berhidán. Már 8-9 éves kisfiúként megismerkedett a fafaragással. Nagy Istvántól, a Népművészet Mesterétől tanulta a mesterséget, leste el a különféle faragási technikákat. Felnőttként rendszeres látogatója a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak, ahol vizsgálta és kutatta a paraszti kultúra használati eszközeit, amelyek mintául szolgáltak későbbi kézműves pályája során.
Alkotó munkássága elején a mértani jellegű, ékrovásos díszítéseket használta, aztán egyre bonyolultabb technikákat alkalmazva jutott el a domború faragásig.
Nesó Sándor példamutató életműve, magas technikai tudása, a hagyományokhoz való végtelen hűsége miatt méltó utóda a jeles kézműves elődöknek. Munkásságát mindig szépre, jóra való törekvés, az anyag, a forma és a funkció hármasságának tisztelete motiválta. Kézműves remekeivel mindig mások szolgálatát végezte.
Alapító tagja a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Balatonfőkajári Népművészeti Egyesületnek.
Számos községben kiállított alkotásai köztereket, templomokat díszítenek.

1983-ban elnyerte a Népművészet Ifjú mestere címet.
A Népművészet Mestere címet 2015-ban kapta meg.

További elsimerései:
Népi Iparművész -- 1995.
Berhida, nívódíj -- 2000.
Magyar Kézműves Remek -- 2010.
Kultúra Lovagja -- 2012.


fotó: Szabó Péter Dániel, VEOL

Források

Szabó Péter Dániel: Egy életút méltó elismerése: a Népművészet Mestere címet vehette át Nesó Sándor berhidai csont-, szaru- és fafaragó. VEOL 2015. 08.28.

Nesó Sándor csont- és szarufaragó honlapja: