A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj: ,
Születési év: 1936

Leírás

Tímár Viktor 1936-ban született Gyimesközéplokon. Az általános erdélyi gyakorlattal ellentétben nem cigány származású csángó muzsikus. Nemcsak zenével foglalkozik, hanem gazdálkodik, mint általánosan a többi gyimesi csángó.
Családjában általános volt a muzsikálás gyakorlata: szülei, nagyszülei is zenéltek. A szülők, Tímár János „Kicsike” és Tímár Jánosné Csorba Anna az 1900-as évek elején születtek Gyimesben, s jó emlékezetű hagyományőrzői voltak e tájegységnek. Édesapja furulyás és édesanyja énekes dallamait 1962-ben Kallós Zoltán gyűjtötte.
Tímár Viktor furulyán, hegedűn és gardonon játszik. Hegedülni 10-11 éves korában kezdett. Első furulyás dallamait a nyári szálláson nagyapjától tanulta. A hegedülést és annak technikáját, vonásait, fogásait kezdetben – a maga elmondása szerint – az ismert dallamok alapján magától, autodidakta módon kísérletezte ki, legtöbbet Ötvös Páltól tanult. Sok helyre hívják zenélni faluján belül és más városokba is. Repertoárja hatalmas, minden gyimesi éneket ismer, 35-36 fajta helyi tánc zenéjét tudja.
Legfőbb zenésztársa öccse, Tímár János, aki gardonosként 2010-ben szintén megkapta a Népművészet Mestere díjat.
A Tímár-fivérek kettősét „kikristályosodott együttesnek” nevezi Juhász Zoltán, aki így ír 1999-ben a Gyimesben ma is általános zenei hagyományról: „a régi, zenei önellátásra épülő zenei világ jelenik meg a ma is sokaktól hallható gazdag furulyajátékban, az alkalmilag, családi vagy baráti alapon könnyedén kialakuló együttesekben is. A Tímár-fivérek, akik ma is aktív, félhivatásos, de nem cigány zenészek, ilyen minőségükben szintén inkább hegedű-gardon felállásban játszanak, bár az idősebbek időnként kérik még, hogy furulyáljanak is.”
A Tímár testvérpár rendszeres zenésze az 1960-as évektől napjainkig a gyimesi hagyományos báloknak, zenés-táncos alkalmaknak. Az 1990-es évektől megrendezésre kerülő gyimesi tánctáborokban rendszeresen tanítanak hegedűt, furulyát, gardont és kísérőzenészként is közreműködnek. Nagyon sok régi fonóbeli játékot is ismernek, amelyeket továbbadnak a fiataloknak Szintén az 1990-es évektől fogva számos magyarországi fellépés alkalmával szerepeltek. Rendszeres fellépői az évente megrendezésre kerülő Csángó Bálnak és a Táncháztalálkozónak. Az Utolsó Óra népzenegyűjtési program keretében is készült velük felvétel.
Tímár Viktortól sok ismert erdélyi és magyaroszági zenész tanult, többek közt Juhász Zoltán, Dsupin Pál, és a gyimesi származású pedagógus-zenész Antal Tibor.
Mivel aktív résztvevője a nyári táboroknak sokan tanultak tőle, Nagyon sok régi fonóbeli játékot is ismer, amiket tanít a fiataloknak.

A Népművészet Mestere díjat 2007-ben kapta meg.


Fotó: Suzuki-Berkes Katalin

Források

Diszkográfia:

Gyimesi népzene. Bálványospataka – Hidegség. Új Pátra – Az Utolsó Óra program gyűjteményéből, 1997-1998. Budapest: Fonó Records, 1999. FA-104-2

A gyimesi hármashatár.
(László Miki, Tímár Viktor, Tímár János). Sepsiszentgyörgy: Dancs Market Records, 2008. DMR-126.

Fütyül a masina. Autentikus gyimesi népzene.
(Kerekes Együttes, Tímár Viktor, Tímár János). Budapest: Periferic Records, 2003. BGCD 115.


Hangfelvételek:
A Folklór Adatbázisban:
http://folkloredb.hu/fdb/index.php?page=search_sw&langid=1038

A Zenetudományi Intézet Hangarchívumában:
https://zti.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJUXHUwMGVkbVx1MDBlMXIgVmlrdG9yIn0


Video
Gyimesi együttes -- Lassú és sebes magyaros (1993.)
https://youtu.be/1N385QfQ0CI

Vincze Zoltán (rendező): Három gyimesi prímás portréja 2001. (Zerkula János, Antal Zoltán "Vak Zolti", Tímár Viktor)
https://youtu.be/ui3Pyoa-1_g