A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1927
Halálozási év: 2013

Leírás

Anyalai „Pepes” Sándor prímás 1927.09.21-én született a Vág-Garam közi Kürt községben. (Ma Szlovákia, Strekov.) A cigányprímás közvetlenségével, szerénységével, kiváló zenei tudásával lopta magát az emberek szívébe.
Híres zenészdinasztia sarja. Már 4-5 éves korában hegedülni tanult, hétéves korától a negyedik prímásként zenélt édesapjával együtt. Édesapja tette híressé a kürti szüreti felvonulásokat.
Egész életét annak szentelte, hogy másoknak örömet szerezzen muzsikájával. Száz Ildikó a prímással készített utolsó interjújában így nyilatkozott: „amikor a II. világháború idején bevagoníroztak, és leventeként elhurcoltak Németországba, ott sem hagytam el a hegedűmet. A lágerből is a zenetudásomnak köszönhetően szabadultam. Egy ideig Münchenben játszhattam. Nincs jobb érzés, mint amikor dalra, vagy éppen könnyekre fakasztjuk a hallgatóságot”.
Falujában is elismerték, 2005-ben megkapta Kürt Község Díját, mivel Anyalai „Pepes” Sándor népi zenekarával, kiváló prímásként Európa-szerte népszerűsítette a cigányzenét és szülőfaluja hírnevét. Zenekarát az érsekújvári járást ismertető évkönyvek és prospektusok rendre megemlítették, és talán nem túlzás azt mondani, hogy a régió reprezentatív kulturális intézményei között tartották számon
A régió vonós zenefolklórjának első hangfelvételeit Sárosi Bálint készítette 1963-ban Kürtön Anyalai „Pepes” Sándor zenekarával. (A felvételek két kiadványon, a Sárosi Bálint által szerkesztett Magyar hangszeres népzene c. CD-n, és a Magyar Népzenei Antológia 2. Észak c. lemezen is szerepeltek.) A gyűjtés ezen a területen a Martin György vezette néptáncfilmezések zenekarainak felvételeivel (1964-1978), valamint Agócs Gergely az 1980-as évek végén indult, s napjainkig tartó vizsgálataival folytatódott.
2001-ben a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra program keretében készítettek velük felvételt, mely 2010-ben az Új Pátria sorozatban jelent meg.
2013. augusztus 21-én hunyt el, zenésztársai muzsikaszóval kísérték utolsó útjára.

A népművészet Mestere kitüntetést 2011-ben kapta meg.

További elismerései:
Szlovák Köztársaság Ezüst Plakettje

Források

Gombai Tamás, Agócs Gergely: Kürti bandák - A Vág-Garam köze népzenéje. Budapest: Hagyományok háza, 2004.

Új Pátria népzenei lemezsorozat 2010, Vág-Garam közi népzene Kürt (szerkesztette és a tanulmányt írta Agócs Gergely)

Száz Ildikó: Élete a muzsika volt.  Új szó 2013. augusztus 19.

Szlovákiai Magyar Adatbank
http://adatbank.sk/lexikon/nepmuveszet-mestere/

További közlemények:

Hódolat Anyali Pepes Sándornak:
http://vofely.blog.hu/2013/08/15/hodolat_anyalai_pepes_sandornak_harom_falsh

Kürti bandák hajnalban:
https://www.mediaklikk.hu/2014/07/14/kurti-bandak-hajnalban/

Anyalai „Pepes” Sándor temetése
https://ujszo.com/kultura/egesz-eletet-annak-szentelte-hogy-muzsikajaval-oromet-szerezzen