A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1959

Leírás

Születésétől kezdve Galgamácsán él, mint rokonai és felmenői is évszázadok óta. Már gyerekkorában magába szívta a Galga-völgye élő és sokszínű népművészetét, ötévesen a híres Galgamácsai Népi Együttes tagja lett.

Nagyanyjától leste el és tanulta meg a Galga menti lyukhímzés készítésének titkát. 13 éves korában már lyukhímzéses mintákat írt elő a falubelieknek, vagyis terítőkre rajzolt szabadkézzel, hagyományos motívumok alapján - sablon és egyéb segédeszköz nélkül, saját tervezésű lyukhímzéses összeállításokat. Ez a tevékenysége máig egyedülállónak mondható a Galga mentén, sőt talán Palócföld egész területén, hiszen manapság nemhogy íróasszony, még mintákat nyomódúcokkal előnyomó drukkoló asszony is alig-alig akad azon a vidéken.

Középiskolai tanulmányai alatt hímző- és népi játékokat bemutató szakkört alakított és díjazott műsort állított össze népi játékokból. Házasságkötésére is egy akkor már negyed évszázada elhalt hagyományt élesztett újjá: nem volt kérdés, hogy parasztmenyasszony lesz. A szülőházát, ahol jelenleg is oktat, és a helyi hímzésekkel, viseletekkel és gasztronómiával ismerteti meg az érdeklődőket, eredeti állapotában rekonstruálták és újították föl.

Férjét, Villányi Péter etnográfust elkíséri gyűjtőútjain, így jutott el a felvidéki Csáb községbe, ahol összegyűjtötte a falu fehér hímzéssel készült ingmintáit.

2002-ben megalapította a Galgamácsai Hagyományőrző Egyesületet, melynek azóta is elnöke. Az egyesület megalakulásával egyidőben jött létre a Hímző Szakkör, amely elsősorban Galgamácsa és a Galga mente fehér lyukhímzésével foglalkozik. A Hímző Szakkört szintén Gulyás Magdolna vezeti. A településen részt vesznek minden olyan esemény létrehozásában és kivitelezésében, amely Galgamácsa hagyományaival foglalkozik, a helyi iskolában foglalkozásokat tartanak. Megalakulásuk óta sikerrel vesznek részt országos és megyei népművészeti kiállításokon.

Az utóbbi években összegyűjtötte Galgamácsa teljes hagyományos hímzéskincsét. Néprajzkutató férjével létrehozták a Galgamácsai Helyi Értéktárat, melynek keretében dokumentálták Galgamecse néprajzi értékeit.

Népművészeti tevékenysége homlokterében az öröklött hagyományt féltőn óvó és megőrző munkálkodás mellett az abból építkező új formakincs létrehozása áll.


A Népművészet Mestere kitünteést 2020-ban kapta meg hímző népi ipraművész tevékenységéért.

További elismerései:

Népművészet Ifjú Mestere -- 1980.Népi Iparművész -- 1987.
Országos Diáknapok, Budapest, 1975: II. díj
Ifjúsági Magazin ballagó ruha pályázata, 1976: I. díj
I. Nemzetközi Népi Iparművészeti Bemutató és Vásár, Szeged, 1981: Fesztiváldíj
Textiles Konferencia és Hímzőpályázat, Békéscsaba, 2008: II. díj
Kis Jankó Bori Hímzőpályázat, Mezőkövesd, 1996: különdíj, 2010: III. díj
Százrózsás Hímzőpályázat, Mezőkövesd, 2005: különdíj
Pro Renovanda Cultura Hungariae Népművészeti Szakkollégium díja, 2006
Magyar Kézművességért - Zugló Önkormányzatának különdíja, 2008
Magyar Kézművességért - a Népművészetért Szakalapítvány különdíja, 2009
Magyar Kézművességért - I. díj, 2016
Vankóné Dudás Juli díj, Galgamácsa, 2009
Nemzetközi kiállítások, magyar hetek, bemutatók, ahol munkái részt vettek: 
Lipcse, Dijon, Essen, Caen, Stockholm, Lyon, Dortmund

Profil fotó: Villányi Péter

Gulyás Magdolna munkái