A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1940

Leírás

Gönczi Antalné Tóth Aranka a népi kézművesség ismeretét és szeretetét már a szülői házban elsajátította. Édesapja lószőr ékszereket készített, ostort font, édesanyja megvarrta a gyerekek ruháit, hímzett és horgolt. Iskoláit Hajdúszoboszlón végezte, ma is ott él. Beiratkozott a Kovács Máté Városi Művelődési Központ hímző szakkörébe, ahol Radácsi Piroska szakkörvezető, a Népművészet Mestere ismertette meg vele a népi hímzés alapjait, majd elvégezte a Megyei Művelődési Központban szervezett szakkörvezetői „C” „B” és „A” kategóriás tanfolyamot is. Folyamatosan képzi magát, gyűjti és feldolgozza a régi hímzéseket. Gyűjtő utakon járt Erdélyben és a hazai múzeumokban, kistelepüléseken. Tervező és alkotó munkájában az egyházi és a paraszti hímzések egyaránt jelen vannak. Kiemelkedőt alkotott a szálszámolásos és a vagdalásos hímzések tervezésével és kivitelezésével, a matyó hímzések feldolgozásával is. A Hajdú-Bihar megyei paraszthímzéseket anyanyelvi szinten ismeri és műveli.
Szakköröket vezet Debrecenben és a megye több településén, tovább adja a résztvevőknek ismereteit, kivételes tudását. Szakköreiben a magyar hímzés kultúra szinte minden területével foglalkoznak, számtalan kiállításon és pályázaton értek el sikereket.
Egyéni és kollektív kiállításokon 1991 óta szerepel, megyei és országos elismeréseket kapott. Visszatérő kiállítója és díjazottja a mezőkövesdi Kis Jankó Bori Országos hímző pályázatnak, az ugyancsak mezőkövesdi Százrózsás Hímző Pályázatnak, a békéscsabai Országos Textiles Konferencia kiállításainak valamint az Élő Népművészet - Országos Népművészeti Kiállításnak.
Tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek.
A népi iparművész címet 2001-ben szerzett.
A Népművészet Mestere díjat 2012-ben kapta meg.

Források

Gönczi Antalné a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületben:
http://hbmne.hu/ertekeink/