A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1942

Leírás

Bagossy Sándor Erdélyben, Nagybányán született 1942-ben. A család több mint 150 éve foglalkozik fazekassággal. Édesapja műhelyében tanult, édesanyja is keramikus. A mesterségbeli ismeretek továbbfejlesztése érdekében Bukarestben elvégezte a főiskolát rajz-természetrajz szakon, Nagybányán mestervizsgázott. Munkássága elismeréseként már 1971-ben megkapta Romániában a Népművészet Mestere címet. A nagybányai Művészeti Gimnáziumban 19 évig tanított. 1985-ben családjával együtt Magyarországra jött, Debrecenben telepedtek le. Debrecenben is folyamatosan tanított, szakkört is vezetett. Múzeumok felkérésére nagy hozzáértéssel restaurál középkori edényeket. 1986 óta rendszeresen jár Németországba, ahol a Düppeli Falumúzeumban népszerűsíti és mutatja be a magyar népi és a debreceni mázas kerámiát. A hagyományok tiszteletben tartása mellett fogalmazza újra az általa készített tárgyakat, elsősorban butykosokat, szilkéket, céh kancsókat, tálakat, tányérokat, a nagybányai, várfalusi, izavölgyi, magyarláposi egykori használati tárgyakat. Ünnepi és mindennapi használati tárgyakat egyaránt készít. 1989-ben megkapta a népi iparművész címet.
A Nagybánya és környéke valamint a debreceni népi kerámia gyűjtése és újrafogalmazása elismeréseként kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet 2005-ben.

Források

Irodalom


V. Szatmári Ibolya: A „nép” művészetének négy évtizede Hajdú-Bihar megyében in.: Déri Múzeum Évkönyve 1983-1984. Debrecen, 1985.