A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Nincs kép
Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1932

Leírás

Cselényi József Lőkösön, Gömör-Kishont vármegyében, a mai Szlovákiában egy pásztorcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot. Felmenői emberemlékezet óta pásztorkodással foglalkoztak. Ő is örökölte a mesterséget és aktív éveit juhászként dolgozta végig. A 20. század gazdasági változásai – a falvak összes kenyérkereseti formái közül – talán a pásztorkodást érintették a legkevésbé. Ahol az állattartás húzó ágazata a juhtenyésztés volt, ott különösen érvényes ez a megállapítás.Cselényi József Lőkösön, Gömör-Kishont vármegyében, a mai Szlovákiában egy pásztorcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot. Felmenői emberemlékezet óta pásztorkodással foglalkoztak. Ő is örökölte a mesterséget és aktív éveit juhászként dolgozta végig. A 20. század gazdasági változásai – a falvak összes kenyérkereseti formái közül – talán a pásztorkodást érintették a legkevésbé. Ahol az állattartás húzó ágazata a juhtenyésztés volt, ott különösen érvényes ez a megállapítás.
Ilyen terület volt Gömör, így érthető, hogy az itteni juhászok a folklórgyűjtés 20. századi kibontakozásának kezdete óta vonzották a néprajzkutatókat. A gömöri pásztorok tánchagyományainak dokumentálása későn, csak 1960-as években indult meg. Ekkor úgy gondolták a gyűjtők, hogy a régió hagyományos tánckultúrájának utolsó pillanatait tudják csak rögzíteni.
1990-ben különleges felfedezésnek számított, hogy a Túróc-völgy magyar pásztorai a csárdás és a verbunk mellett a fegyvertáncok korszakát idéző pásztorbotolót is táncolják. Az akkori terep-, és gyűjtőmunkák kimutatták, hogy Cselényi József környezetének és korosztályának kiemelkedő tánctudással rendelkező képviselője, s hogy a tánc mellett énektudásával is hitelesen reprezentálja a gömöri pásztorság hagyományos szellemi kultúráját. Cselényi József mára a gömöri pásztorbotoló hagyományának valószínűleg az utolsó élő képviselője.
Példaértékű a gömöri pásztor tudatossága is, amellyel ennek a gazdag örökségnek a különböző népművészeti táborokban, fesztiválokon és más helyi kulturális rendezvényeken történő átörökítését végzi. Hajlott kora ellenére sem mondott le a gömöri pásztorművészet értékeinek terjesztéséről, máig szívesen eleget tesz minden ez irányú meghívásnak. Tehetségével, tudatos értékmentő magatartásával kiérdemelte a 2010-ben a Népművészet Mestere díjat.