A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1929

Leírás

Dr. Papp Lászlóné Papp Irma 1929-ben Debrecenben született. A pedagógusi pályát választotta élethivatásául, ezért először a debreceni Dóczy Tanítóképzőben, majd az egri Pedagógiai Főiskolán tanult. Magyar-történelem és rajz szakosként tanított. Pedagógusi pályafutása során kezdett el érdeklődni a népi szövés iránt. Rajzszakosként érdekelte a festészet, a rézkarc és a tűzzománc-készítés is. Szövéssel aktívan 1973 óta foglalkozik. Gyapjú és vászon szőtteseket készít, elsősorban a Hajdú-Bihar megyei szőttes hagyományokat dolgozza fel. A szövés országosan elismert mestere, szakoktatója. Sokat kutatott a Déri Múzeum népművészeti tárában, munkásságához köthető a hagyományos díszítő elemek új kompozícióba rendezése. Alkotói tevékenysége kiemelkedő része a rég feledésbe ment szövésmódok felújítása: csipkeszövés, azsúrszövés, göbös mintázatok, az erdélyi pamut kilim és a moldvai csángó kerpakendők mintázatainak felhasználása.Dr. Papp Lászlóné Papp Irma 1929-ben Debrecenben született. A pedagógusi pályát választotta élethivatásául, ezért először a debreceni Dóczy Tanítóképzőben, majd az egri Pedagógiai Főiskolán tanult. Magyar-történelem és rajz szakosként tanított. Pedagógusi pályafutása során kezdett el érdeklődni a népi szövés iránt. Rajzszakosként érdekelte a festészet, a rézkarc és a tűzzománc-készítés is. Szövéssel aktívan 1973 óta foglalkozik. Gyapjú és vászon szőtteseket készít, elsősorban a Hajdú-Bihar megyei szőttes hagyományokat dolgozza fel. A szövés országosan elismert mestere, szakoktatója. Sokat kutatott a Déri Múzeum népművészeti tárában, munkásságához köthető a hagyományos díszítő elemek új kompozícióba rendezése. Alkotói tevékenysége kiemelkedő része a rég feledésbe ment szövésmódok felújítása: csipkeszövés, azsúrszövés, göbös mintázatok, az erdélyi pamut kilim és a moldvai csángó kerpakendők mintázatainak felhasználása.
Így mentette át a mai alapanyagokra és korszerű funkcióra a hagyományt. Ismereteit publikációi, tanulmányai is őrzik. Tudását szakköri tevékenységében, szövő mesterkurzusokon és továbbképzéseken adta át a fiatalabb generációnak. Elévülhetetlen érdemei vannak a vászonszövés országos mozgalommá fejlődésében.
Alkotásai érett művészi formálást és kvalitást bizonyítanak, amely a Hajdú-bihari népművészet élő hagyományává vált. Társszerzője a Népi Vászonszövés című szakkönyvnek.
Jelentősebb díjai:Országos Népművészeti Kiállításon Gránátalma díjas, több szakmai pályázaton fődíjas, első díjas.1990-ben megkapta a Népi Iparművész címet.1994-ben alkotói és oktatói tevékenysége elismeréséül kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet.

Források

Irodalom:

Élő Népművészet Hajdú –Bihar Megyében I. A Népművészet Mesterei Debrecen, 2002.Élő Népművészet Hajdú –Bihar Megyében I. A Népművészet Mesterei Debrecen, 2002.Bakay Erzsébet: 57-60 l.Bakay Erzsébet - dr. Papp Lászlóné: Népi vászonszövés Debrecen, 1996.Hajdú – Bihari Kézművesség Képeskönyve Szerk.: dr. Matolcsy Lajos Debrecen,