A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1951

Leírás

A zalaegerszegi születésű Decsi-Kiss Mária ma Tolna megyében él és gyöngyfűző népi iparművészként dolgozik. 1970-ben került a Sárközbe, egy olyan családba, ahol a mindennapi élet természetes része volt a népművészet felé fordulás. Nagy hatással volt rá Decsen a viselet, a szőttesek, hímzések. A gyöngyfűzés felé lánya révén fordult, aki idősebb decsi asszonyokhoz járt gyöngyfűzést tanulni.
1992-ben férjével közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottak Szálkán, ahol a szakmai programok mellett önként vállalt feladatukká tették a környék népi kismesterségeinek megismertetését, és azok alapjainak tanítását. 1993 óta a gyöngyfűző foglalkozásokat vezeti, ami révén saját tudását is folyamatosan gyarapítja, s gyűjti a még fellelhető mintákat. Ezt a gyűjtőmunkát 1995-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány is támogatta egy pályázat révén.
1997-98-ban elvégezte a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot, amelynek zárásaként szakdolgozatát a sárközi gyöngygallérokról írta. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató véleménye a szakdolgozatról: „Rendkívül értékes dolgozat. Nagyon jó irodalmi feldolgozás és felettébb értékes saját gyűjtés. Kiváló a képanyag! Érdemes a publikálásra!”
1996 óta tagja a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek, 2000 óta az Egyesület titkára. Részt vesz megyei és más népművészeti kiállításokon, pályázatokon.
1997-től zsűrizteti munkáit Népi Iparművészeti Tanács zsűrijével, mely egyben szakmai irányítást is jelent.
2001 óta országos gyöngyfűző táborokat szervez, ahol a sárközi gyöngygallér fűzését tanítják meg. 2004. novemberétől a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya felkérésére az ékszer szakág bíráló bizottságának is tagja. A 2000-es években több ízben rendezett munkáiból kiállítást, számos pályázati különdíjjal és elismeréssel értékeli a szakma Decsi-Kiss Mária munkásságát.

A Népművészet Mestere díjat 2018-ban vehette át.

További elismerései:

Népi Iparművész – 2000.
Király Zsiga-díj – 2008