A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Nincs kép
Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1935

Leírás

Horváth Elek prímás Vajdaszentiványban született 1935. június 26-án. Híres zenészfamília leszármazottja. Családja az úgynevezett „magyar cigányok” közé tartozik, anyanyelvük magyar, református vallásúak. Három testvére van. 1959-ben nősült, felesége Lukács Zsuzsa szintén vajdaszentiványi. Két gyermekük van: Elek éa Ildikó.

Horváth Elek gyerekkorától fogva zenésznek készült, apjától és szintén prímás nagyapjától tanult hegedülni. A rendszeres muzsikálást a katonaság után kezdte el, amikor apja helyett kellet a banda élére állnia. Ettől kezdve rendszeresen muzsikált Felső Maros mente falvaiban, elsősorban Vajdaszentiványban, Marossárpatakon, Gernyeszegen, Körtvélyfáján, Toldalagon. Ezeken kívül távolabbi falvakban is szokott muzsikálni: Unoka, Beresztelke, Kisfülpös, Abafája, Póka, Udvarfalva, Magyaró, Ibaneşti (Libánfalva), Frunzeni (Mezőharasztos), Marosszentgyörgy, Marosvásárhely, Faragó, Toplica. A hegedű mellett időnként harmonikán és basszusgitáron is játszik.

Horváth Elek a hagyományos marosszéki népi muzsika egyik legkiválóbb képviselője. Vajdaszentivány és környékén a helyi lakosság kiváló prímásként nyilatkozik róla mind a mai napig. Több, mint harminc évig magas színvonalon kiszolgálta a hagyományos falusi táncalkalmakat, bálokat, lakodalmakat. A helyi táncegyüttest az 1960-as évek elejétől fogva rendszeresen kíséri zenekarával. 1997 óta rendszeres oktatója és zenésze a Vajdaszentiványi néptánc és népzenei tábornak.

Az 1989 decemberi fordulat után lehetőség nyílt magyarországi és szlovákiai meghívásoknak eleget tenni. Horváth Elek számos alkalommal szerepelt zenekarával különböző magyarországi fesztiválokon, táncházakban, táncegyüttesek fellépésein, táboraiban nagy sikerrel. A táncházasok és a táncegyüttesek táncosai, zenészei tőlük hallottak először élőben eredeti, magas színvonalon megszólaló marosszéki muzsikát. Többször fellépett a magyarországi és a szlovákiai Táncháztalálkozókon zenekarával és a szentiványi táncosokkal.

Muzsikálását 8 db műsoros CD, számtalan video- és hangfelvétel őrzi. A magyarországiakon kívül Japánban és Hollandiában is jelent meg hanglemeze, amelyek ma már ritkaságnak számítanak. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében több, mint 60 órányi jó minőségű hangfelvétel és film található Horváth Elek zenekaráról, valamint a zenészek táncáról. A Hagyományok Házában is több hang- és videofelvétel van a Folklórdokumentációs Könyvtárban Horváth Elek és zenekara játékáról. A Magyar Művelődési Intézet a Népzenei Füzetek sorozatban megjelentette Vavrinecz András: Vajdaszentiványi népzene I. címmel Horváth Elek dallamainak egy részét. A II. kötet megjelenés előtt áll.

Források

Vavrinecz András: Részletes indoklás a Népművészet Mestere címre való felterjesztéshez.

A Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Horváth Elek prímás
https://mno.hu/grund/idos-muzsikusok-gyogykezelesere-gyujtenek-1376641