A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1937

Leírás

A szűrhímzéssel 1971-ben ismerkedett meg, a Karcagi Népművészeti és Háziipari Szövetkezetben. Itt 1995-ig bedolgozóként tevékenykedett. A munka itt az előrajzolt textilek kivarrása volt, ami sokat segített a későbbi alkotó tevékenységben. A szűr szabását, összedolgozását régi szűrök tanulmányozása során maga erejéből tanulta meg. A hímzésben sokat segített dr. Györffy István etnográfus tudományos munkáinak megismerése.
2002–ben kezdte az első önálló szűrt elkészíteni, miután alaposan megismerte a környező települések szűrjeinek hímzéseit, színvilágát, motívum kincsét.
Szűrjeit viselik néptáncosok, népdalkörök tagjai, pásztorok, csikósok, hagyományőrzők, agrárszakemberek. Munkáival rendszeresen szerepel a Püspökladányban rendezett kirakodó ünnepeken, rendezvényeken, Múzeumi Napokon. Szűrjeit bemutatják a Hajdúböszörményi Cifraszűr Találkozókon, Budapesten a Vajdahunyad Várban, a Szürkemarha Vigadalmon.
Tudását lányának és unokájának adja át, akik jelenleg a Nádudvari Népi Mesterségek Szakiskolájában készülnek fel a nagymama szellemi örökségének tudatos átvételére és a mesterség folytatására.
Tevékenységéről filmek is készültek a Művészeti Akadémia, a debreceni, a püspökladányi és a hajdúböszörményi Televíziós Társaságok kezdeményezésére.
Tagja a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületnek.
A népi iparművész címet 2014-ben, a Népművészet Mestere díjat 2015-ben kapta meg.