A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj: ,
Születési év: 1952

Leírás

Derecskén született, itt él ma is. Édesapja sokoldalú mesterember, házat épített, ácsmunkát végzett, dolgozott szálas anyaggal is, üveget, ostort font, seprűt kötött. Édesanyja varrt, hímzett, bedolgozója volt Erdei Piroskának, a Népművészet Mesterének, szűrrátét készítőnek. A szűrrátét készítés jellemző volt a bihari térségben, ezzel a technikával dolgoztak a nagyváradi, a berettyóújfalui és a derecskei szűrszabó mesterek. A posztórátét készítésének új technikája az 1870-es évektől terjedt el, a varrógépek megjelenésével egy időben. Ezzel az új technikával készültek a bihari szűrök, felhasználva a hagyományos motívumokat – dohánylevél, csipkézett szélű szegfű, különböző formájú levelek, rózsabimbó, esetenként a címer és a rozetta használata is megjelenik.
Porkoláb Ferenc mestereinek tekinti a vele egy utcában lakó ifj. Erdei Lajost és Szabó Sándorné Erdei Piroskát a Népművészet Mestereit. 1979-től kezd önállóan dolgozni. Ismereteit a szakirodalom tanulmányozásával, valamit Konyár község szűrrátéteseinek feldolgozásával bővítette. 1980-tól, annak megszűnéséig bedolgozó a Budapesti Népművészek Háziipari Szövetkezetének.
A szűrök mellett készít rátétes használati és dísztárgyakat, viseleteket. Tudását szívesen átadja a fiatalabb nemzedéknek, vezetett tanfolyamokat, szakköröket, műhelyében szívesen fogad tanulókat.
Számtalan hazai és nemzetközi kiállítás, vásár, szakmai bemutató résztvevője, díjazottja. Tagja a Bihari Népművészeti Egyesületnek.
2001-től Népi iparművész.
A Népművészet Mestere címet 2014-ben kapta meg.

Források

Forrás:
A Népművészet Mesterei Hajdú-Bihar megyében, füzet, kiadta a Kézműves Alapítvány, Debrecen, 2015.