A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1947

Leírás

Kanalas János, egy igazi kosárfonó faluban, Alpáron – Tiszaalpár - született. Ebben a több, mint 900 éves faluban nagy hagyománya van ennek a kézműves mesterségnek. Dédapja, nagyapja és az édesapja is kosárfonással foglalkozott, ez tartotta el a családot. Természetesnek mondható, hogy Kanalas János már gyermekkorában bekapcsolódott a munkába. Fűzfavesszőt gyűjtött, megtanulta a vessző hántolását, előkészítését a megmunkálásra, megtanult pókolni, feneket kötni. Később mesterétől, néhai Szabó Jánostól elleste a szakma fortélyait. Tiszaújfalun, majd 25 éven át az alpári Háziipari Szövetkezetben dolgozott, ahol már az oktatással és a betanítással is őt bízták meg. 1989-ig dolgozott háziipari szövetkezeteknél, majd – jelenleg is – magánvállalkozó .
A 70-es, 80-as évektől a hagyományos, vesszőből készített használati tárgyak mellett megnőtt a kereslet a lakásdíszek, karkosarak iránt, megindult a szövetkezetben az iparszerű termelés. Kanalas János állandóan kísérletezett, font pásztorcserényt, gyaloghintót, bekötött boros és pálinkás üveget, tyúkültető kosarat, halászati eszközöket, készített hőlégballon kosarat is.
Önálló műhelye ma is nyitva áll a mesterség iránt érdeklődők számára. Tagja a Duna – Tisza közi Népművészeti Egyesületnek, 1997-től tanít kosárfonást az egyesület nyári táborában. 2014-ben negyedik alkalommal szervezte meg az Országos Kosárfonó Tábort Tiszaalpáron.
Hazai és külföldi kiállításokon vett részt, 1989-ben Bécsben a Magyar Napokon, de járt Dániában Franciaországban is. 1993 óta részt vesz a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban.

A Népművészet Mestere díjat 2014-ben szerezte meg.

Egyéb elismerések:
Népi iparművész: 1999