A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1944

Leírás

1944-ben született Hódmezővásárhelyen, általános és szakmai tanulmányait is szülővárosában végezte. Az Alföldi Porcelángyárban dolgozott, ám alkotókedvét a gyári munka nem elégítette ki, és 1980-ban önálló iparossá vált. Néprajzi és szakmai szempontból három stílusjegy korszakolja is fazekasmesteri tevékenységét. A kezdeti időszakban mázatlan edényei az újvárosi föntállások mázvirágos kantáit eredményezte. Az igazi kibontakozást a csúcsi fazekasok stílusa, a fehér alapon kobaltkék mázas kerámiák felújításában ért el. A régi formák és motívumok felhasználásával készült tányérok, tálak, butellák, korsók megformálása mellett arra törekedett, hogy a hagyományokon alapuló munkái jól illeszkedjenek a mai lakáskultúrába, ne csak díszül szolgáljanak, hanem használhatóak is legyenek. Ennek jegyében születtek étkészletei, ivókészletei, fűszertartói, kaspói. Manapság a harmadik városrész fazekasai, a tabáni tarkások színvilágával – a sárga alapon színes írókás – és edények készítésével kísérletezik.
Szénási János a régi edények forma-és motívumkincsének felhasználásával teremt a mai igényeknek megfelelő használati tárgyakat. Edényeinek kivitelezése magas színvonalú technikai tudásról tanúskodik, mind a korongozás, mid a díszítést illetően. Ennek szakmai elismerését számos zsűrizett termék jelzi.
Tagja a „Napsugaras” Dél-Tisza menti Népművészet Kulturális Egyesületnek, ahol a szervezeti közösségi munkából és a fiatalok neveléséből, szakmai irányításából is önzetlenül kiveszi a részét.

A Népművészet Mestere díjat 2009-ben kapta meg.

Források

További információ:
http://szenasikeramia.hu/