A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Nincs kép
Település:
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1893

Leírás

Szauer Ágoston 1893-ban született a Veszprém megyei Pulán. Az 1920-as évektől már Nagyvázsonyban élt és dolgozott, szakmája szerint takácsmesterként.
Ügyeskezű specialista volt, aki a szakmáján kívül hagyományos népi kultúra munkálatait is jól ismerte. A háború előtt rendszeresen készített saját szükségletére vagy felkérésre zsúpfedelet. Csépelni is eljárt résziben.
Szauer Ágoston, miután szakmája iránt csökkent a kereslet a háború után, hagyományőrzőként kereste kenyerét, hű maradva eredeti mesterségéhez. A Nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum megnyitásától fogva, annak alkalmazottjaként a szövés munkamenetét mutatta be a látogatóknak, a hátsó szobában álló szövőszéken. 1967-ben részt vett a múzeum épületeinek zsúpfedél készítésében is.
A kiállításon látható takácsszövőszék az utolsó vázsonyi takácsmesteré, Szauer Ágostoné volt. A berendezés a vázsonyi „parasztiparosok” életmódját volt hivatva bemutatni: egyszerre gazdálkodó és iparűző tevékenységet. Nagyvázsonyban kiterjedt kendertermesztés folyt a háború előtt, de a kendert a gazdák a takácsnál szövették meg.

A Népművészet Mestere kitüntetést 1971-ben kapta meg.

Források

Égető Melinda: Zsúpkészítés a nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, 1967-ben.
In A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 19-20. 90 esztendős a „Veszprémvármegyei” múzeum. Jubileumi évkönyv. Veszprém, 1993-94. 453-460.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_VESZ_Veszprem19_20/?query=Csepel&pg=454&layout=s

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Nagyvázsony
https://www.programturizmus.hu/partner-szabadteri-neprajzi-muzeum-nagyvazsony.html