A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1956

Leírás

Kovács László Karcagon született 1956-ban. Gimnáziumi és a fazekas szakmai végzettséget Karcagon szerezte meg. A fazekas mesterséget 1971 óta gyakorolja. Mesterei voltak Karcagon: Kántor Sándor Kossuth díjas, a Népművészet Mestere, id. és ifj. F. Szabó Mihály és Sz. Nagy István, a Népművészet Mesterei. Karcagon elsősorban a tiszafüredi, tágabb értelemben a közép-tiszai tájegység stílusvilágát ismerte meg.
1983-ban Kalocsa város felkérésére Kalocsán önálló műhelyt nyitott. Feladata lett a régi kalocsai fazekas hagyomány felélesztése, újraalkotása és továbbadása. 1987 óta évente országos fazekas találkozókat szervez, ezeket a találkozási alkalmakat más népi kézműves szakmák képviselőivel is gazdagítja, kiállításokat szervez ezek bemutatására. Több mint tíz éve tanulók képzésével is foglalkozik. Közülük már egy a segéde lett, az ő munkáját is már a Népművészet Ifjú Mestere címmel ismerték el. Célja a hagyomány megőrzésén túl olyan szakmai és emberi közösség kialakítása, mely válaszokat képes adni a kor kihívásaira úgy szakmai, mint erkölcsi értelemben.
1992-1997-ig tagja volt a Magyar Művelődési Intézet Népi Iparművészeti Tanácsának. 1998 és 2002 között kurátorként közreműködött a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma szakmai kollégiumának.
Tagja a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületnek, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke is volt.
2003-tól kezdődően minden évben Kecel városával közösen megrendezik az Országos Fazekas Kiállítást és Pályázatot, ahol meghívásos alapon lehet részt venni. Rendszeres résztvevője a hazai országos kiállításoknak, pályázatoknak, alkotásait nagydíjjal, különdíjjal és egyéb elismerésekkel honorálták.
A Népművészet Mestere díjat 1992-ben kapta meg.

További elismerései:
Népi iparművész
Népművészet Ifjú Mestere
Év Mestere 2000

Források

Duna-Tisza-közi Népművészet Egyeslület -- Kovács László
http://www.dunatiszakozi.hu/kovacslaszlo.html