A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1923
Halálozási év: 1985

Leírás

Kovács Józsefné Jacsó Borbála 1923-ban született Mezőkövesden. A Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnek hímzőként volt alapító tagja, legjobban azonban a matyó viselet foglalkoztatta, e területen vált világhírűvé. A szövetkezetben elsőként ő kísérletezett a népviseleti babák öltöztetésével. Mestere Krencsey Józsefné népviseleti babakészítő, a Népművészet Mestere volt, aki megtanította a textil fej, kéz, testformálásra és az öltöztetés tudományára.

A Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezetben ő lett a népviseleti babarészleg vezetője, modellezője, mely vezetése alatt igen sikeressé vált. Megtalálta a rongyszobrászat és a miniatürizált viseletek megfelelő összhangját, ezáltal babái a hiteles matyó öltözeti elemeket viselték, ilyenek a férfi és női kötények, legényingek, korozsmaruhák (a csecsemő öltözete, amelyet a matyóknál a keresztszülők adományoznak) és az ezeken elhelyezett jellegzetes hímzések, díszítmények.

1964-nen a Népi Iparművészet Tanács jubileumi kiállítására elkészítette a Matyó Lakodalmas című kompozícióját, amely 54 különböző korú és öltözető alakot jelenített meg. A kollekció külföldön is jelentős figyelmet kapott, díjakat kapott az Egyesült Államokban és Lengyelországban.

1964-ben lett népi iparművész
1971-ben kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Források

Irodalom:
Domanovszky György –Varga Marianna: Mai magyar népi iparművészet, Képzőművészeti Kiadó, Budapest, 1983.
Varga Marianna: Mezőkövesdi matyó hímzés, Matyó Népművészeti Egyesület, Mezőkövesd, 2003.